Thursday, October 13, 2005

Berbuka puasa dan Tak Balik Raya

Wah melilih air liur baca juadah berbuka teman teman bloggers semua.

Hansac, was it telur ikan terubuk masin? I think I have 3 more pieces deep in my freezer which I am rationing very, very strictly. That with my last ikan terubuk masin which an aunt has very kindly flown to us from Sarawak. (Alamak come to think of it that ikan masin is almost 1 year old. Simpan dalam freezer dah 1 year old pun OK kan? Sayang la nak makan, susah nak carik!)

No caviar is not as cheap as you think it is. And being land locked, toksah kata telur ikan, ikan pun kekadang tak best.

Mr Hobo, hmmm but surely where you are the food is not too much different from Malaysian food (if you are where I think you are.)

MadnessinVain, tak jelak ke have the same thing twice? Or perhaps you are showing what sort of loyal man you are ;) Untung la siapa yang kawin dengan you nanti.

KakLela apa yea nama kuih tu, kuih takok? Huwaa sini daun pandan pun takde nak cari! Kalau kat London kuih takuk tu boleh jugak beli. Masa kat Dubai saya ingat lagi, beli kuih tu kat Blue Elephant Thai Restaurant, tak salah RM20 untuk 4 biji! Ingat Blue Elephant kat Bahrain ade jual, rupanya takde. Huwaaaa kalau takde daun pandan tak samalah rasanya kan? Ade recipe? Heheheh.

Lollies sedaaaaaap. Wahhh camni leh bukak kedai ;) Leh buat business frozen murtabak for Ramadhan or even anytime.

OITT ATIZA! Hang ni nak torture saya yeaaaaaaa. Sampainyer hatiiiiiii. 19 items pulak tu! Ishhh Isshhh. Anta kejam! Hehehehe laaa I mana pandai masak lomak chilli api, how about you masak I makan ;)

Ah Wong ah, lu ah ni semua lu punya pasat tau! Heheheh lu sulah buat saya dan ramai teman teman blogger saya melilih air liur tau. Dulu saya ingat ah, ada this uncle ah juat popiah basar kat belakang TMC kat Bangsat. Itu uncle punya kedai ah, tak berselera lor bila saya tengok tapi ah bila makan manyak sedap tau! Saya tak tau la kalau itu uncle masih jual itu popiah basah atau sulah letire.

Nasib baik ahh sini ada air tebu. Saya customer setia kat satu kedai air tebu kat M@kk@h. Compulsory tiap kali gi sana saya order air tebus satu small cup RM5! Sini juga ada juat tapi itu area mau pigii manyak susah woo jem lasyat.

CN in Kota Bahru! Wahhh untungnya! Weh saya cuba nak chat dengan CN kat YM la tetapi selalu takde depan pc! Selamat berpuasa!

Elisa, tu laa pregnant tak pregnant pun I rasa susah la kat sini nak carik Malaysian or even respectable Asian food :( Seriously, I think masa duduk kat London dulu I tak rasa so deprived macam ni. Kalau rindu rindu Malaysian food boleh pegi Mawar ke Malaysian Hall ke or even go to Chinatown or Oriental City to get the ingredients. But here! Sigh Cubaan betul! I guess this is my first full blast Ramadhan here as well, last year we were in KL for the early part of Ramadhan and in London for the end part of Ramadhan. Just had effectively one week of Ramadhan here.

About being innovative tu la, I agree with you. I never did make my own fish balls until I moved here. But somehow using Hammour for fish balls is not too nice. I also tried with red snapper pun not as nice as fishballs back home.

I nak makan fish ball noodle soup! And nak laksa kerang! Sini takde kerang!

So what else have you been craving for?

Leen wahhhh saya pun ade one pot of asam pedas di dalam periuk di dapur. My daun kesum came from Pasar Kajang, February this year, and I was rationing my use of them. Sedih betul tengok the daun kesum like ranting-ranting kering keluar from the freezer. Kalau kat Malaysia dah lama dah buang daun kesum tu. But since its impossible to find here, dah kering macam mana pun pakai juga :(

Wah wah wah CK sounds like a feast! I think dekat J pun ade ade pasar Ramadhan dulu. Ramadhan Kareem to you too. Hope you’re feeling better.

Hari ini ada orang sedekah nasi putih, with ikan goreng and kari ayam. Ulam timun and sambal Belacan! Makan sampai berpeluh tapi yummy sedapnyaaaaa.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tak Balik Raya

Bag dah keluarkan dari storeroom. Barang ada yang dah di beli. Takde apa sangat, just some sejadah for family, some Ajwa dates in case they run out of stock and some saffron for friends. Ticket dah book untuk 26hb on Emirates. Nasib ticket belum issue pasal kami tak jadi balik!

4 tahun tak balik raya, I am used to this.

Friends I would have to apologize. Can’t make plans to meet up because unfortunately we won’t be in KL anytime soon. Hopefully next year!

Elisa kalau nak gi Emb@ssy to celebrate raya with other Malaysians sila la datang ke R|yadh. I promise you sini you don’t need police letters or exit visa ;) A mere 4 hours drive! And 11 hours more brings you to M@akk@h.

Anyone wishing to send me duit raya ke, kuih raya ke, baju raya ke, I will accept them ;) Heheheheh.

PS I tak beli baju raya kat sini, just abaya Raya. Hopefully I will come round to blog about it.

PPS Its 1 am and I am about to go out grocery shopping. Kedai masih buka!

8 comments:

atiza said...

laaa...baru jer nak masak masak lomak cili api for you..anyway..there's always another time..

born-again drama queen said...

laa...baru ingat nak jumpa..takpe lah..ada rezeki kita jumpa ye..

Angel Eyes said...

same here.. i thought i could see u during raya.. :(

mobilemom said...

Got to know about you were planning to come back from "someone" we mutually kenal in London. You met and know her well while I haven't met her but know her through the blog coommunity. :) KLSentraal. :)

Too bad you can't be back for raya. What happen? Would be nice to meet up with the whole "family" again. Dictator pun tahu. Well, I let him know then. Take care.

.MM

madnessinvain said...

So, murtabak instant ni i nak buat apa?

Keh keh keh.

And yes, im very loyal like that.

Kak Teh said...

tak balik? but I was hoping I 'd see you. tak apa - ome down to London.

Trust said...

Telur terubuk masin okay, sebab dia asin kan, so tahan lama. Tapi kalau sakit perut jangan cari saya.

No I do not like telur terubuk asin. Entah? Rasa masin je. Saya makan telur ikan fresh, goreng atau bakar dalam daun pisang.

elisataufik said...

aiyah nasib baik u sebut. I wanted to email you but selalu terlupa.. heh heh
We are planning, Insya-Allah, to celebrate Raya in Makkah. Since sekolah cuti seminggu starting Oct 29th till Nov 6th and my mom is currently spending her Ramadhan in Makkah.
So we ingat nak take a leisurely drive to Makkah, stopping in where else Riyadh (nak jumpa you lah), and maybe Madinah. (I takleh dok dlm kereta lama2.. lenguh you know what).(plus we're travelling with kids..)
SO kalau ada suggestions for good (and cheap) accomodations, amatlah di alu-alukan..
email me, post in my blog, whichever is easier for you.

Oh Btw, kat my blog banyak recipe yg menggunakan bahan2 yg available over here. You can try making your own murtabak and noodles :). Semalam I made cucur udang and makan with kuah kacang. Taufik teruja abih sebab mak dia selalu masak this for iftar.
One of these days I'm gonna try make Ketupat Sotong lak ;)