Wednesday, November 23, 2005

Replies

Mel Ija,

Welcome to my blog. Sudan is quite interesting but I don't know how the experience will be for you. Please drop by my friend Ghazali's blog on my links because I believe he is in Sudan right now and he can tell you whats it is like down there.

For me, I will try anything once. Even though I was very skeptical and reluctant about moving here, but I told myself, how would I know if I would like it or not if I never try it. Yes the first three months was very hard, even for a normad like me (we've been moving around for the last 7 years), but I eventually adjusted myself to life here.

You just have to evaluate what sort of person you are, if you are comfortable enough stepping out of your regular comfort zone, and if you are willing to accept that many things can be different from what you are accustomed to.

Of course there is the economic factor as well, if the financial gain really outweighs the difficulties or dangers that you may have to face.

Good luck!

Lollies,

Gaduh mesti tetap gaduh :) Kalau tak nanti cemana nak make out opps I mean make up ;)
And I think you will definitely be able to find things to do.

Halela,

Wah cerita la gaks experience KakLela as expat! But its true about the $$$ part, if not memang lah dah lama balik kut.

Hi Has,

Thanks for dropping a comment.

Tp,

Good pointers indeed.

Cuma comment saya untuk pakai baju melayu di sini, mereka tak kenal pun. Ade sorang kawan kami memakai baju Melayu, bila naik teksi, driver tu tanya "Anta Bangladeshi?" Mungkin kerana kami di tengah-tengah padang pasir. Dan wanita pun tak boleh pakai baju kurung kerana mesti memakai abaya. Tetapi mungkin di negeri teluk yang lain tip ni lebih berguna.

Ya Laban itu enak lebih lebih lagi selepas memakan nasi kabsah atau nak minyak yang lain.

Tp ni masih tinggal di negeri Teluk? Ade blog yang boleh kami layari?

Terima kasih kerana sudi meninggalkan koment untuk semua.

2 comments:

Mel Ija said...

Thanks. Appreciate the advise. Will definitely check your friend's (Ghazali) blog.

TP said...

Saya masih lagi berada dinegeri teluk tapi dlm perancangan utk pulang ke M'sia setelah beberapa tahun berada disini. Buat masa ni masih belum ada blog sendiri.

Tip tambahan:
1. Keseronokan tinggal di negeri teluk ni banyak juga bergantung kepada perasaan muhibbah antara kawan2 dan jiran2 M'sia yg lain. Perbanyakkan aktiviti kearah memupuk semangat muhibbah ni. Avoid backbiting.
2. Suami2 perlu buat plan utk bawa keluarga/isteri keluar bersiar2 dihari minggu… shopping, makan2, ziarah kawan2 etc. Supaya isteri2 tak 'burnout' duduk rumah.
3. Ambik peluang utk berkenalan dgn isteri2 expatriate dari negara lain melalui aktiviti knitting, painting, local Islamic gathering/meeting, etc. Bertukar fikiran, makanan, dan culture.
4. Utk suami: bagus kenal org arab tempatan tapi perlu berhati2 kerana ada diantara mereka ni berbaik kerana 'ada udang disebalik mee' :)). Silap2 dijadikan 'conduit' utk liqueur, dsb.
5. Cuba belajar B. Arab.

TP